Arbeidsgivere foretrekker utadvendte: Vet de hva de ser etter?

Ser på finn.no nå. 1502 stillinger for utadvendte, 0 for innadvendte og ca 5 for intelligente (dog stort sett sosialt).

Det er fascinerende hvordan utadvendt er et honnørord i stillingsannonser. Finn har akkurat nå 13 837 ledige stillinger. I 10% av dem skal man altså helst være utadvendt. I ingen av dem er det behov for innadvendte. Og bare i fem av dem er det behov for intelligente. 

Men hva mener de nå med utadvendt? Jeg tror jeg vet det. Jeg tror de mener at de vil ha mennesker som er snille og blide. I motsetning til sur og tverr, som de da tror er det samme som innadvendt. Og det er jo rimelig på én måte. Vi vil jo ha hyggelige kolleger. Men det er en del, tror jeg, som stikker dypere enn dette.

Sett nå f.eks. at man bestemmer seg for å bruke personlighetstesting i ansettelsen. Så tror man at ekstravert betyr det samme som utadvendt, og at utadvendt betyr det samme som snill og blid. Siden ekstravert ikke betyr snill og blid – ikke i det hele tatt, ikke på noen måte – men det betyr noe av det samme som utadvendt – så er det ikke rart dersom man ender opp med andre mennesker enn man skulle ønske seg. Men det stikker dypere enn dét.

De fleste som driver med ansettelser, vet ikke at det er mulig å rangere søkerne etter leveringsdyktighet. De tror at det beste man kan gjøre, er å utelukke de som i hvert fall ikke kan gjøre jobben – og så ansette den triveligste av de som er igjen. Du får ikke feilansettelser på den måten, nødvendigvis – du ansetter jo flinke folk.

Men du ansetter ikke de flinkeste du kunne ha fått. Det finnes et morsomt malende eksempel. En av de første ordentlige jobbanalysene i arbeidslivet. Et amerikansk firma som ansatte langtransportsjåfører. De plagdes med høy turnover. Altså at folk ikke ble lenge i jobben. Og trodde det skyldtes at det var en slitsom jobb. Til noen forklarte dem at det kanskje finnes mennesker som trives med den type jobb, men at de ikke så etter de riktige egenskapene når de ansatte. Så de intervjuet de som faktisk ble lenge i jobben, og gjorde jobbanalyse. 

Det de hadde gjort, er det alle gjør: Ansatte de søkerne som hadde dokumentert erfaring og kompetanse, og som de sjøl kunne tenke seg å dra på hyttetur med. Nå gikk de over til faktisk å søke etter introverte – og oppdaget at innesluttede og lite sosiale mennesker var akkurat det de trengte. 

Jeg er stygt redd for at firmaer som helt eksplisitt søker etter «utadvendte», mangler kompetanse på å vite hva de bør se etter.

Men hvordan og på hvilken måte har jeg bare vage ideer om. Noen burde forske på dette.

Se også http://www.grendel.no/content/nyttekalkulator-hva-er-roi-ved-bruk-av-personlighetstester

 

3 thoughts on “Arbeidsgivere foretrekker utadvendte: Vet de hva de ser etter?

 1. Heter det ikke ekstrovert, og ikke ekstravert, i betydningen over? Uansett er det svært delte meninger om hvorvidt personlighetstester har særlig nytte eller ei, utover å fylle lommeboka til firma som lever av å pushe slikt.
  Her er ett eksempel på forskere som stiller seg skeptiske: “… personality tests often show very small relationships with measures of job performance, says Frederick P. Morgeson, a Valade Research Scholar and Professor of Management at Michigan State University.
  Morgeson and colleagues John R. Hollenbeck and Neal W. Schmitt of Michigan State University, Michael A. Campion of Purdue University, Robert L. Dipboye of the University of Central Florida and Kevin Murphy of Pennsylvania State University, all former editors of research journals where research on personality testing is reported, say these kinds of tests, in fact, suffer from several important limitations.” http://www.reliableplant.com/Read/9822/personality-tests 

 2. Jeg har nå engang fulgt forskninga siden ca 1993 og tok hovedfag på det, så jeg innbiler meg at jeg vet hva jeg snakker om når jeg sier at 

  ja, personlighetstestene predikerer ikke så godt som man kunne ønske, men arbeidspsykologisk testing er mer enn personlighetstesting – og de gode testene predikerer tross alt bedre enn det man får til med standardmetoden (intervju, cv-sjekk, referansesjekk).

 3. Ekstrovert: Person som prater mye med kolleger, om fotball og hva det nå skal være. Helst så ofte som mulig i løpet av dagen.
  Introvert: Person som fokuserer på arbeidet.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.