Vi øvelseskjører: Rundkjøring

Skal man lære å krysse rundkjøringer, må man lese boka. Det holder ikke å se på hvordan de andre gjør det.

 

 

Når man skal inn i ei rundkjøring, har man vikeplikt for trafikken fra venstre.

Man blinker bare inn i rundkjøringa hvis man skal til høyre. Man blinker bare ut av rundkjøringa hvis man ikke skal til høyre.

Skal man krysse midtlinja til rundkjøringa holder man mot venstre; hvis ikke, mot høyre.

Hvor vanskelig er det, egentlig? Tydeligvis vanskelig nok for veldig mange.

 

 

3 thoughts on “Vi øvelseskjører: Rundkjøring

  1. Imidlertid er det en Høyesterettsavgjørelse som sier at du kan under enkelte omstendigheter også ha vikeplikt for trafikk inn i rundkjøringen til høyre for deg. Å se bare mot venstre kan gå galt. Avgjørelsen er ca. 5 år gammel, det ble debattert på radio husker jeg og det var mange som ikke likte den, men den er rettskraftig.

  2. Hvis jeg husker den saken riktig så gjelder det hvis den som kommer inn i rundkjøringen fra høyre kom inn i den først!, forøvrig gjelder det slik at hver arm i rundkjøringen er å betrakte som ett kryss, Man kan også blinke til venstre i rundkjøring, men man må blike til høyre når man skal ut. Ekstra vanskelig er det der det er to felt rundt rundkjøringen, eksempel Sinsen, da er det ikke bare å brase ut med høyreblink fra innerste sporet slk mange gjør, må man krysse en feltlinje så har man også vikeplikt for trafikken der, selv om man skal ut av rundkjøringen, vanskelig, NEI, det er bare å bruke hodet og vise tydelig tegn!

  3. Man har vikeplikt fra venstre når man møter på et vikepliktskilt. Hvis en rundkjøring er bygd nylig og skiltene ikke er på plass, er det egentlig vanlig høyreregel. Det er selvfølgelig dumt å regne med at de andre bilistene har fått med seg dette, med mindre man allerede har en større eller mindre skramme på venstre side av bilen som man ønsker å få fikset gratis mot litt banning og utfylling av skadeskjema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.