Om arvelige overklasser

Knut Olav Åmås bekymrer seg over at Norge er i ferd med å få en overklasse. En overklasse i betydningen mennesker som har penger som går i arv og som kjenner hverandre.

Åmås påpeker at det er velkjent at ikke bare penger, men rikdom går i arv. Det er altså ikke slik at arvingene får gjennomsnittlig inntekt men stor formue. De blir selv rike. Det tyder altså på at de rike passer på hverandre. 

Fullt så enkelt er det ikke. For hva skal til for å bli rik dersom alle rent faktisk har de samme mulighetene til å bli rike?

Det som trengs, er intelligens  og ryddighet – egenskaper som også går i arv. Så hva skjer dersom to intelligente og ryddige mennesker klarer å tjene en masse penger og så får barn sammen? Jo, barna deres blir vanligvis også intelligente og ryddige – og med over gjennomsnittlige muligheter til å bli rike, fordi de har et miljø som hjelper dem.

Én ting er en overklasse som passer på hverandre. Det strider mot nordmenns rettferdighetssans. Unntatt Kongen, skal det ikke være lov å bli født til bedre muligheter enn andre. Og slett ikke inn i et miljø hvor rike mennesker passer på hverandre: Altså en overklasse.

Det som er interessant her, er jo i hvor stor grad de barna som blir rike, blir rike fordi de arver foreldrenes egenskaper heller enn deres penger og beskyttelse. Det er urettferdig å være født med penger og privilegier. Men er det ikke så urettferdig å være født smart og ryddig.

For det vil oppstå overklasse alle steder hvor mennesker har mulighet til å bli rike – ganske enkelt fordi mennesker er forskjellige, og forskjelligheten går i arv, og mennesker er sosiale vesener. 

3 thoughts on “Om arvelige overklasser

 1. Litt krøkkete skrevet, men et meget godt poeng. Så får vi håper det går litt tid før noen på venstresiden skal begynne å utligne arvelige egenskaper også da.

 2. Det har de gjort for lenge siden. De smarteste blir “sprø” og faller ut. Narkotika er ganske vanlig. Psykiatri er vel heller ikke helt uvanlig. Heldigvis blir noen igjen.

  For øvrig Lindgren.. Skulle ikke tilfeldigvis sett argumetasjonsrekka di i et av mine innlegg omkring på nettet ? :)

  Jeg skrev videre, “.. men av alle kriteria som tenkes kan, så må vel intelligens i det minste være noe av den bedre form for urettferdighet. Den bidrar mer til produktivt og nyttig samfunnsutvikling, enn pengeflytting og monopolisering gjør”. Essensen er den samme, men husker ikke hvordan jeg formulerte det dengang.

  Uansett, problemet kan lett løses med høg arveskatt. Kanskje til og med 100%. Så må alle intelligente barn, som rike vil bli, bruke huet de også.

 3. //For hva skal til for å bli rik dersom alle rent faktisk har de samme mulighetene til å bli rike? Det som trengs, er intelligens og ryddighet – egenskaper som også går i arv.//

  Nja. Vi har vel sett eksempler på folk som har tilegnet seg betydelige midler uten å være utstyrt med noe annet enn helt middelmådig intelligens og ryddighet, og gjerne helt uten privilegier. Et par fotballspillere, for eksempel…

  Men det er jo bra at man kan gjøre karriere og tjene penger på et bredere spekter av talent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.