Variasjoner over Mindfulness II: Bjørnene i skogen

Tenk deg at du bor sammen med familien din i en landsby ved siden av en stor skog. I skogen er det bjørner. På den andre siden av skogen er det mat.

For å få tak i maten, må du gjennom skogen.

De som ikke er redde for bjørnene, blir spist underveis, for de passer seg ikke.

De som er livredde for bjørnene sulter i hjel fordi de ikke tør gå inn i skogen.

De som er akkurat passe redde for bjørnene kommer seg gjennom skogen og finner mat. 

Det er vanlig å oppleve stress uten å forstå hvorfor. Man kan ha vært gjennom en veldig stressende periode, men den er over. Eller man kan ha vært uten noe påtagelig stress i det hele tatt.

Likevel føler man seg stresset. Hvorfor?

Et bilde som fungerer for mange, er dette: Kroppen din ser for mange bjørner, og du må klare å overbevise kroppen din om at bjørnene er langt unna. Hva er bjørnene i livet ditt? Hva er du for redd for? Hva tar du for alvorlig? Hva må du endre? 

Pass i hvert fall på at det ikke er noen bjørner hjemme hos deg selv. Ting som holder bjørnene unna, er tegn på at her er det rom for å gjøre ting som ikke trengs. Bjørner liker ikke duk på bordet, gardiner i vinduene, bilder på veggene, levende lys og te. Å lage seg bjørnefri sone: Bruke tid på å spise frokost, lese aviser. Og å kjenne etter på hvordan man føler seg.

Du kan ikke tenke bort bjørnene. Det gjør folk litt flaue – folk skjønner jo at det ikke er noen bjørner der. Men de tankene vi tenker, er ikke de tankene som holder bjørnene unna. (Noen synes det er betryggende å vite at bjørnetankene foregår i et annet område av hjernen enn det som er rasjonelt, det er derfor det ikke går an å tenke dem bort.) 

Leave a Reply

Your email address will not be published.