Hvilke ord kan man forvente at folk kan?

Jeg skriver ganske mye, og noe av det jeg liker, er å skrive om vanskelige ting slik at folk forstår dem. Dessverre kan jeg en del ting som er så vanskelig at det slett ikke er så lett å skrive om dem slik at folk forstår dem. Derfor pleier jeg alltid å la andre lese gjennom det jeg skriver: Gjerne en annen ekspert på temaet, og en representant for målgruppa. Men én ting jeg ofte bommer på: Hvilke ord kan jeg forvente at folk kan?

Jeg satt ved et høve på et bord sammen med seks sivilingeniører, og brukte ordet misogyni i samtale. En av ingeniørene avbrøt meg og spurte hva det betød. Jeg ble litt paff, det var jo et ord vi brukte til frokost på Blindern. Kvinneforakt, svarte jeg. Sivilingeniørene noterte flittig (det skal de ha, sivilingeniørene, lære vil de) og en av dem smilte: OK, hva heter da noen som hater mennesker rent generelt?

Det var lunsj og jeg var litt sløv og kom ikke på ordet, og begynte å resonnere: Det begynner vel på mis, da, og menneske på gresk er antros, så det kom litt nølende ut av munnen min: Mis … antrop?

Ingeniørene flirte godt. Jøss, kunne jeg det også.

Jeg vil gjerne ha ei liste: Standard ordforråd som man kan regne med at folk kan. Finnes det?

2 thoughts on “Hvilke ord kan man forvente at folk kan?

  1. Det nærmeste jeg kan finne er ordlista på mobiltelefonen. (Minus noen merkelige feil som har sneket seg inn + noen som av forskjellige grunner ikke er med.)

    Mer seriøst – siden ordforråd varierer med intelligens, sosial tilhørighet, utdannelse og interesser – nei det er knapt meningsfylt å skulle lage ei slik minimumsordliste uten å spesifisere hvem du snakker om.

  2. Jeg vet ikke om du egentlig er en misantrop. Det har ordet vært kjent fra ungdommen Misogyni til frokost, nei der måtte jeg melde pass, men så har jeg vært lite på Blindern, da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *